Velikonoční perníčky

Jedna z tradic, kterou ctili naši předci na Velikonoce je pečení perníčků. Vykrajovátka můžeme použít jak s velikonočními motivy jako jsou vajíčka, slepičky, kuřátka, zajíčci, ale i jarní motivy jako kytičky, motýlci… a moc doporučuji i vylepšení – slepení perníčků marmeládou. To je vám dobrota! A pak už jen zdobíme bílkovou polevou.

Naši předci pekli perníčky i pro ozdoby a na to používali upravené těsto. Perníčky pak byly tvrdé a vydržely i 15 let. Perníkářské řemeslo bylo ještě dříve než cukrářské, nejprve bylo pouze perníkářství, pak společně perníkářství a cukrářství a pak už jen cukrářství. Výroba cukrovinek byla dostupnější jak surovinově, tak časově, a proto nahradila tradiční perníkářství.

 

SUROVINY PRO VÝROBU VELIKONOČNÍCH PERNÍČKŮ:

Základ těsta:

• 650 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 4 celá vejce
• 1 polévková lžíce skořice
• 1 čajová lžička sody
• 1 čajová lžička koření (anýz, hřebíček, nové koření, fenykl, kardamon, badyán)
• 1-2 lžíce kakaa
• 100 g medu
• 50 g tuku omega/hera

Poleva pro zdobení:

• 140 g moučkového cukru
• 1 bílek

Promazání:

• švestková povidla
• malinová marmeláda
• borůvková marmeláda

POSTUP:

Pro snadné vypracování těsta je dobré, když všechny suroviny jsou pokojové teploty. Všechny sypké přísady prosejeme na vál a uděláme uprostřed důlek, do kterého dáme vejce. Vše částečně zapracujeme. Na mírném plameni ve vodní si rozehřejeme tuk s medem a pomalu ho přiléváme do směsi na vále. Vypracujeme tuhé a hladké těsto, které necháme odpočinout do druhého dne přikryté v nádobě nebo zabalené v sáčku.

TIP: pokud pečete perníčky pro jídlo, dejte méně koření, aby neměly štiplavou chuť. Pokud pečete perníčky jako ozdoby, přidejte koření hodně, aby se zvýraznila vůně.

Následující den vyválíme z těsta plát 3-4cm silný a vykrajujeme formičkou. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170-180°C. Ihned po vytažení z trouby za horka mažeme štětcem rozšlehaným vejcem.

Perníčky zdobíme až když jsou dostatečně vychladlé, mohou být odleželé i více dní. Můžeme je promazat marmeládou a slepit k sobě. A potom už jen zdobíme.
Polevu si vytvoříme tak, že velmi důkladně prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s bílkem. Mícháme do té doby dokud se nevytvoří hladká kaše.