Velikonoční mazanec

Těsto stejné jako na vánočku, ale místo zaplétání copánků se udělají bochánky.

 

SUROVINY PRO VÝROBU VELIKONOČNÍHO MAZANCE:

Základ těsta:

• 250 g polohrubé mouky
• 250 g hladké mouky
• 50 g kvasnic
• 125 g másla
• 2 žloutky (do těsta)
• 1 vejce (rozšlehané na potření)
• 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
• 4 vrchovaté lžíce cukru
• 1 lžíce soli
• 250 ml mléka
• 1 malý panák rumu
• 100 g rozinek
• plátky mandlí

 

POSTUP:

Do zadělávačky dáme polohrubou a hladkou mouku, přidáme cukr a sůl. Uprostřed si uděláme důlek do kterého vložíme nalámané kvasnice a zalijeme ohřátým mlékem. Dále poklademe plátky másla, přidáme citronovou kůru, zalijeme panákem rumu a přidáme žloutky. Vše pěkně zapracujeme v těsto. Vařečkou podebíráme těsto odspodu a nadzvedáváme ho dokud nevznikne nadýchané těsto. Pak přisypeme rozinky a pokračujeme stejným způsobem, odspodu nadzvedáváme těsto vařečkou a hněteme tak dlouho dokud se rozinky nezapracují i dovnitř těsta. 

Zadělávačku přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout po dobu 30 minut.

Pak těsto dáme na vál, rozkrojíme na polovinu a každou polovinu ještě propracujeme s moukou do tvaru bochánků. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Oba bochánky vložíme na plech a necháme ještě 30 minut kynout. Poté uprostřed rozřízneme nožem tvar rovnoramenného kříže, který vysypeme moukou (toto místo zůstane po upečení bílé). Dále bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe plátky mandlí. 

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C, cca 30 minut. Čas i stupně jsou pouze orientační, protože každá trouba peče trochu jinak.

Přeji vám dobré chutnání 🙂

Chcete dát vědět jakmile bude něco nového?

Souhlas se zásadami ochrany osobních údajů

Děkuji Vám, e-mail je přidán do seznamu.