Velikonoční hlavička

Další velikonoční dobrůtka! A to BABIČČINA VELIKONOČNÍ HLAVIČKA! Podle jejího receptu, který peče od svého mládí a dnes je babičce 83 let. Miluji tohleto sdílení rodových tradic a ráda se o recept podělím i s vámi.

 

SUROVINY PRO VÝROBU VELIKONOČNÍ HLAVIČKY:

Základ těsta pro 2 hlubší pekáče:

• 15 rohlíků
• 1 kg uzeného masa
• 15 vajec
• 1 palice česnek
• 2 ks cibule
• kopřivy (čerstvé mladé výhonky)
• menší hrstku soli
• větší hrst majoránky majoránka
• větší hrst polohrubé mouka
• větší hrst krupičky
• menší hrst kvasnic

 

POSTUP:

Libové uzené maso dáme povařit do hrnce s vodou. Maso vyndáme a po vychladnutí (aby nás nepálily prsty) pokrájíme na malé kousky. Vývar po uvaření masa necháme zchladnout a do vychlazené vody namočíme pokrájené rohlíky. Následně je vyndáme a vymačkáme vodu. 

Do zadělávačky dáme pokrájené maso, rohlíky namočené v uzeném vývaru, česnek a cibule pokrájené na malé kousky, menší hrstka rozdrobených kvasnic, menší hrstku majoránky, menší hrstku soli, větší hrst mouky, větší hrst krupičky a pokrájené kopřivy. Vše dobře promícháme. Toto množství je pro 2 hluboké pekáče, v případě 1 pekáče je potřeba vše podělit 2ma.

Připravíme si 2 pekáče, které vyložíme pečícím papírem. Směs rozdělíme do obou pekáčku nastejno. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, cca 30 minut. Čas i stupně jsou pouze orientační, protože každá trouba peče trochu jinak.

Přeji vám dobré chutnání 🙂

Chcete dát vědět jakmile bude něco nového?

Souhlas se zásadami ochrany osobních údajů

Děkuji Vám, e-mail je přidán do seznamu.